Default Header Image

Optometrie (studii de licență, 4 ani)

 

Programul de studii Optometrie, lansat la USMF „Nicolae Testemițanu” în anul 2017, are misiunea de a pregăti specialiști pentru asigurarea asistenței oftalmologice. Domeniul este orientat spre promovarea și utilizarea tehnologiilor moderne preponderent în managementul eficient al viciilor de refracție oculară, screeningul afecțiunilor oculare, precum și la prevenirea acestora.

Optometristul este cel care depistează în fază iniţială primele semne ale afecțiunilor de vedere, le evaluează şi le poate corecta, iar în caz de necesitate, face trimitere la medicul oftalmolog. Specialistul contribuie la efectuarea screeningului patologiilor oculare: prescrierea, ajustarea, confecționarea, adaptarea, reparația și vânzarea echipamentului optometric (ochelari, lentile de contact). Activitatea optometrică se înscrie printre activitățile de asigurare a asistenței oftalmologice primare populației de-a lungul întregii vieți.

Licențiatul în optometrie poate deține propriul cabinet optometric, magazin de comercializare, atelier de prelucrare şi de montare a ochelarilor; poate activa în unităţile producătoare de echipament optic şi medical, în laboratoarele pentru testarea capacităţilor vizuale, în instituţii specializate care oferă asistenţă socială populaţiei şi asigură profilaxia (şcoli, instituţii speciale ș.a.), în organizațiile care comercializează şi asigură întreţinerea aparaturii şi a echipamentelor optometrice.

Cunoașterea limbii engleze este o condiție obligatorie pentru admiterea la această specialitate, deoarece studenții își vor desfășura stagiul practic în Norvegia, în cadrul unui proiect moldo-norvegian.

Planul de învățământ programul de studii Optometrie 2021-2022

Catalogul disciplinelor