Default Header Image

Sănătate publică (studii de licență, 4 ani)

Programul Sănătate publică are misiunea de a forma specialiști de înaltă calificare în domeniul sănătății publice, competitivi în monitorizarea stării de sănătate a populației. Acești specialiști sunt responsabili de elaborarea și realizarea politicilor și programelor naționale de sănătate publică, de prevenirea morbidității în rândul populației și de promovarea modului de viață sănătos.

Ce este Sănătatea publică? 

Sănătatea publică este un domeniu nou și interesant, ce îți oferă posibilitatea să schimbi lumea din jurul tău, salvând viața membrilor familiei și a prietenilor tăi, a oamenilor din țara ta și din întreaga lume, prin:

- reducerea disparităților de sănătate - asigurarea asistenței medicale în mod echitabil, calitativ și accesibil;

- îmbunătățirea sănătății comunității prin educație și promovarea comportamentului și a stilului de viață sănătos;

- protejarea comunității prin măsuri de prevenție împotriva amenințărilor de sănătate, cercetări în prevenirea bolilor și a traumatismelor;

- focusarea pe populații întregi - protejarea vieții care poate avea un areal mic de mărimea unui cartier sau unul  extins cât o țară.

De ce să aplici la programul Sănătate publică?

-     Este inovativ și original - primul program de licență în Sănătate publică predat în limba română, cu o durată de 4 ani;

-    Comprehensiv și focusat - un program interdisciplinar, ce înglobează abordări din diverse domenii majore, conceput pentru a integra învățarea, predarea și cercetarea, în așa mod încât studenții să aplice cunoștințele teoretice în aria lor de interese.

-     Remarcabil și revoluționar - model distinct de învățare bazat pe programe și activități orientate spre comunitate, ce combină cunoștințele și practica, oferind studenților posibilitatea de a lucra în teren. Este un program concurențial și provocator pentru studenți, cu profesori experimentați și mentori, care oferă o educație de calitate pentru un viitor de succes al specialiștilor în sănătate publică.

-    Succes și recompensă - programul este o fereastră spre oportunități și activități ce vor contribui la dezvoltarea profesională și personală a tinerilor specialiști, cât și spre perspective de ascensiune în carieră și afirmare profesională într-un domeniu  ce se află în continuă dezvoltare.

Oportunități de carieră

Sănătatea publică este un domeniu nou și interesant, care oferă o multitudine de oportunități de activitate, perspective de angajare, precum și posibilitatea de a lucra într-un domeniu provocator și dinamic. Sănătatea publică înseamnă prevenirea problemelor de sănătate înainte ca acestea să se întâmple. Așadar, dacă vă simțiți recompensat să lucrați pentru a vă îmbunătăți viața voastră și a celor din jur, atunci Sănătatea publică este pentru Dvs.

În funcție de ce îți place să faci - să faci calcule matematice, să participi la studii de cercetare sau să comunici cu oamenii,  grație cunoștințelor acumulate și abilităților formate în timpul programului, poți continua o carieră:

·în: Politica și managementul sănătății, Administrarea sănătății, Sănătatea comunitară și comportamentală, Biostatistică, Sănătatea mediului, Promovarea sănătății și educației  pentru sănătate.

·în cadrul: Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiilor medico-sanitare publice și private, instituțiilor de învățământ, ONG-urilor, administrației publice locale, instituțiilor de cercetare ș.a.

·în calitate de: cercetători, profesori, evaluatori de programe, manageri de proiect, profesioniști în elaborarea politicilor de sănătate, manageri de sănătate, educatori, precum și consultanți într-o serie de domenii de sănătate publică (de exemplu, prevenirea traumelor, sănătatea mamei și a copilului etc.)

·în scopul: îmbunătățirii sănătății populației, eficientizării sistemelor de sănătate, îmbunătățirii managementului sănătății, controlului bolilor transmisibile și netransmisibile, reducerea riscurilor pentru mediu, reducerea bolilor necomunicabile și factorii de risc, prevenirii traumelor intenționate și neintenționate și a violențelor,  diminuării abuzului de substanțe chimice.

Catalogul disciplinelor